Min förbannade spontanitet

Emellanåt hoppar det grodor ur min mun i olika situationer. Det blir så när kommunikationen mellan min mun och min hjärnan fallerar.

Oftast gör det inte så mycket när jag diskuterar med vänner, ovänner och andra, men det grämer mig och gör mig ledsen när det rör mina nära och kära, som idag – ett obetänksamt ord.

Jag skickar med en tänkbar och sedelärande historia:

Det var en gång en liten pojke som lätt blev arg och inte tänkte sig för. Hans pappa gav honom en näve full med spik och sa till honom att varje gång han blir arg ska han gå bakom huset och slå i en spik i staketet.

Första dagen slog pojken in 37 spikar. Efter några veckor lärde han sig kontrollera sin vrede och antalet islagna spikar minskade hela tiden. Han märkte att det är lättare att behärska sin vrede än att slå in spikar i ett staket.

Slutligen kom den dagen då pojken inte blev arg en enda gång. Han sa det till sin pappa och denne föreslog honom att dra ut en spik från staketet varje dag han inte blir arg alls.

Dagarna gick, och efter en tid kunde pojken tala om för sin pappa att det inte fanns en enda spik kvar i staketet. Då tog pappan pojkens hand, och ledde honom till staketet.

Där sa han till honom: ”Det var bra gjort, min gosse, men titta på alla dessa hål, Det här staketet blir aldrig mera som det har varit. När du säger något i vredesmod lämnar det just sådana här ärr. Som om du skulle sticka in en kniv i en människa och dra ut den igen.

Det spelar ingen roll, hur många gånger du ber om förlåtelse, skadan är redan skedd. En skada orsakad av ett obetänksamt eller ovänligt ord gör lika ont som ett fysiskt slag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s