Att frossa i fibrer

Jag läser om hur livsmedelsverket och andra liknande institutioner under decennier har framhållit kostfibrer som livsavgörande kost. Jag har då gått på dessa ”sanningar”.

Nu har de ”stora institutionerna” börjat tumma på sina livssanningar. Jag läser bland annat i veckotidningar och andra tidskrifter att man nu har vänt handflatorna uppåt.

kostfibrer
Man säger bland annat följande idag:

Vi äter fibrer som aldrig förr. Samtidigt får allt fler magknip och gaser. Och det är ingen slump: För mycket fibrer kan irritera magen.

I dag är många livsmedel berikade med fibrer, men det räcker oftast med de fibrer vi får i oss på naturlig väg.

Fibrer finns naturligt i frukt och grönt, men tillsätts också i allt fler livsmedel. För vi har lärt oss att ju mer fibrer vi äter, desto bättre är det för hälsan. Men det är en sanning med modifikation:

– Det finns inga bevis för att fibrer i stora mängder är bra för mage och tarm, säger mag- och tarmläkaren Kristina Zachrisson på Täby Närsjukhus.

Ett annat vanligt misstag är att försöka få i gång en trög mage genom att äta stora mängder fibrer.

– Istället riskerar man bara att bli ännu mer förstoppad, säger Kristina Zachrisson.

Att frossa i fibrer är också ett populärt sätt att hålla vikten, inte minst för att de sägs ge längre mättnadskänsla utan att tillföra kalorier. Men tvärtemot vad man tidigare trott är fibrer inte kalorifria. Hittills har man menat att fibrerna passerar tarmsystemet utan att kroppen tar upp någon energi från dem.

Nu har det visat sig att vi faktiskt kan ta upp energi från fibrer när de hamnar i tjocktarmen. Enligt nya rön ger de minst 2 kalorier per gram. Vissa experter menar dock att det är betydligt mer än så. Förra året beslutade Livsmedelsverket därför att livsmedel med kostfiber ska deklareras med ett högre energivärde än idag.

Texterna härovan är utdrag från Vivvi Alströms reportage.

Det skulle inte förvåna mig ett spår om vi snart kan läsa om att smör, grädde och annat fett är nyttig kost för våra kroppar.