Lite om ayurveda

Jag hittade en trevlig hemsida på Facebook om Ayurveda. Här är adressen och här under ett sammandrag från hemsidan.

Ayurveda är en uråldrig kost- och hälsolära från Indien, och har funnits i över 5000 år. Ayurveda är sanskrit, betyder ”kunskap om livet”, och handlar i grund och botten om kostens betydelse för hälsan. Vi är alla olika, vilket också betyder att vi behöver olika saker för att må väl. Allt vi gör i våra dagliga liv påverkar vår hälsa, och kost- och dygnsrutiner spelar stor roll när vi väljer att ta ansvar för vår hälsa och göra en förändring där så krävs.

Vatapersonligheter är konstnärliga och kreativa, alltid på väg, och har ibland svårt att omsätta alla sina idéer i praktiken. Är ständigt i rörelse, spontana och känsliga, och domineras av elementen rymd och luft. I obalans, exempelvis vid kyla och oregelbundenhet får vata lätt problem med tarmarna; trög mage kan vara första tecknet på vata i obalans. Vatapersoner är också benägna att få bland annat sömnproblem, oro och ledvärk, och för att må bra behöver Vata värme, varm mat och dryck, vila, regelbundenhet och rutiner.

Pittapersonligheter är målinriktade och aktiva med en stark matsmältning. Företagsam, glad, trygg och hungrig nästan jämt är typiska pittadrag. Elden är det dominerande elementet, och det är här vi hittar magkatarr, magsår, akne och hett temperament. Vid obalans har pittapersoner svårt att se sin begränsning och kan lätt driva sig in i utbrändhet. För bästa hälsa behöver pittatyper måttlighet, svalka, svalkande mat och dryck, samt avkoppling.

Kaphapersonligheter är lugna, samlade, stabila och medkännande. Eftertänksamhet gör att kaphatyper sällan hastar iväg, tar lång tid på sig att ta ett beslut, men behöver heller inte ångra sig när beslutet väl är taget. Jord och vatten är de dominerande elementen, och i obalans uppvisar kapha bland annat mental tröghet, senfärdighet, morgontrötthet, bihålebesvär och viktökning. Kaphapersoner behöver stimulans, aktivitet, kryddad mat som värmer, samt regelbunden motion för att må väl.

Eftersom jag är en obotlig sökare, får jag söka vidare för att förkovra mig i dessa intressanta termer. Jag återkommer därför i ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s